Rijkswaterstaat wil samen met de markt het programma van Professionals in PPS verder ontwikkelen naar een programma dat zich volledig toespitst op de exploitatiefase van de DBFM-projecten, waarbij er uiteindelijk een gemeenschappelijk beeld (publiek en privaat) ontstaat over wat van sleutelfunctionarissen in een dergelijke projectomgeving wordt verwacht.
Met de fasewisseling van realisatie naar exploitatie verandert de dynamiek van het project en treden ook personele wisselingen op. De exploitatiefase in DBFM-projecten vraagt ook om een andere een mind- en skillset van sleutelfunctionarissen in samenwerken. Het is daarbij belangrijk dat zowel de marktpartijen als Rijkswaterstaat een gelijk beeld hebben over samenwerkingsonderwerpen zoals het managen van conflicten en het omgaan met discontinuïteit en wijzigingen. Het gaat dus niet alleen om inzicht en kennis maar ook om de toepassing daarvan. Dit gaat makkelijker als de markt en Rijkswaterstaat vanuit een gelijk beeld hun sleutelfunctionarissen op ‘pad’ sturen.
Met andere woorden: hoe managen we de verhoudingen tussen publiek en privaat en wat verwachten we van de professionals hierin? Om te komen tot een leidraad en opleidingsprogramma zetten we binnenkort de eerste stap.
Op 20 november a.s. komen we bij Rijkswaterstaat in Utrecht bijeen met professionals die een rol hebben bij de kennisoverdracht van realisatie- naar exploitatiefase van DBFM-projecten. Vanuit Rijkswaterstaat zullen interne opdrachtgevers (portfoliomanagers) van DBFM-projecten in exploitatie aanwezig zijn en vanuit verschillende marktpartijen zullen dit projectdirecteuren en projectmanagers zijn.
Het programma van de bijeenkomst is bedoeld om de volgende vragen te beantwoorden:
- Wat is de functie van samenwerken in de exploitatiefase van DBFM-projecten? Samenwerken gaat verder dan het nakomen van gemaakte afspraken of alleen goede communicatie. Samenwerken vraagt namelijk om het beheersen van risico’s en sturing van het onbekende om uiteindelijk de bedoelde projectresultaten van zowel de markt als Rijkswaterstaat te borgen. Tijdens de bijeenkomst worden recente inzichten gedeeld en verder in dialoog geduid.
- Wie zijn de sleutelfunctionarissen die de rol hebben om de samenwerking te managen en vorm te geven? Zijn dit alleen de contractmanagers of hebben meerdere rollen/functies een belangrijke bijdrage en/of impact op de samenwerking?
- Welke gemeenschappelijke procesafspraken zijn er tussen de markt en Rijkswaterstaat nodig? Samenwerken vraagt naast goede communicatie en interactie om een gelijk beeld over hoe men bijvoorbeeld samen evalueert, omgaat met conflicten en de besluitvorming organiseert. Tijdens de bijeenkomst willen we deze onderwerpen inventariseren en onderzoeken om aldus tot een gezamenlijk beeld te komen.
- Welke kennis hebben sleutelfunctionarissen van elkaars organisatie nodig? Wat moeten sleutelfunctionarissen van de markt weten over de interne keten bij Rijkswaterstaat? Bijvoorbeeld interne besluitvorming of specifiek de werking van rijksaccountsdiensten, politieke processen en de Rekenkamer van het Rijk. Welke kennis hebben publieke functionarissen nodig om goed met een marktpartij samen te kunnen werken? Zodat er niet alleen begrip voor ontstaat, maar er ook een gemeenschappelijke wijze van het managen van deze aspecten ontstaat.
- Welke kennis hebben sleutelfunctionarissen nodig over DBFM als contractvorm? Moeten zij de beleids- en strategische intenties van de markt en Rijkswaterstraat kennen in relatie tot DBFM en in welke mate?
Als we deze vragen in grote lijnen hebben beantwoord, kunnen we deze omzetten in een programma dat in gezamenlijke leerbijeenkomsten kan worden uitgerold, zodat we er samen voor zorgen dat de sleutelfunctionarissen vanuit een gemeenschappelijk kader werken.